Friday, 18 November, 2016 UTC


Summary

Kello 15:09 Suomen aikaa. Facetime-puhelu pätkii pienen hetken käynnistyessään. Ruudulla moikkaa iloisesti devaaja Juho Heinisuo, 24.
”Kuuluuko? Hyvä.”
Juho sutii hiuksiaan ja ottaa huikan isosta kahvistaan noustessaan ylös penkistä. Kuulokkeet pitää hakea, ettei ääni kaiu. Kuuluu pientä pauketta. Juho palaa ruudun ääreen. ”En löytäny niitä nyt tähän hätään, mut tää on ihan hyvä näin”, Juho sanoo ja hymyilee.
”Joo pahoittelut säädöstä, oon vielä vähän aamussa. Täällä kello on vähän yli kahdeksan. Just ehdin hakea aamupalaa. Kymmeneltä menen asiakkaalle.”
Juho aloitti Reaktorilla kesätyöntekijänä toukokuussa 2015. Matka Reaktorille ei ollut mitenkään itsestään selvä. Taloustiedettä Helsingin yliopistolla edelleen opiskeleva Juho päätyi koodaamisen pariin otettuaan sivuaineeksi tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistolta. Kurssit saivat mielenkiinnon heräämään ja pian hän alkoi koodata vapaa-ajan harrastuksenaan. Mitä enemmän hän oppi, sitä enemmän hän innostui.
”Törmäsin Reaktorin Facebook-sivuilla videoon, jossa nykyinen kollega Sampsa Kuronen kertoi yrityksen olevan erinomainen paikka juuri oppimiseen. Tietysti tiesin myös Reaktorin maineen myös työyhteisönä ja sen, että yritys tekee mielenkiintoisia projekteja. Näistä se ajatus varmaan sitten lähti”, hän muistelee.
Kauaa Juho ei ehtinyt toimistolla viettää aikaa. Viikon mittaisen perehdytyksen jälkeen kutsu kävi pankkialan asiakkuuteen, jossa hän päätyi lopulta viettämään reilun vuoden. Siinä välissä kesätyö ehti vaihtua täysipäiväiseksi työksi.
”Oli kiva päästä heti työn touhuun. Meillä oli uskomaton tiimi ja siellä tosiaan oppi koko ajan lisää kokeneemmilta työkavereilta.”
”Aika pian sen jälkeen, kun olin aloittanut asiakkuudessa, tarjoutui ensimmäinen mahdollisuus lähteä New Yorkiin. Työmatka jäi silloin väliin, koska olin ehtinyt olla vasta niin vähän aikaa silloisessa tiimissä. Se jäi kuitenkin mieleen ja salaa haaveilin, että pääsisin myöhemmin ehkä mukaan New Yorkin projekteihin.”
Juholle työkaveriksi?

Miten työ eroaa New Yorkissa verrattuna Helsinkiin?

Juho työskentelee yhdelle Reaktorin isoimmista asiakkaista Yhdysvalloissa. Samalle asiakkaalle työskentelee useampia tiimejä samanaikaisesti. Juhon tiimissä on yhteensä 10 reaktorilaista. Devaajia tiimissä on Juhon lisäksi neljä. Designiin tiimissä keskittyy kolme ihmistä. Mukana on myös kaksi ”makeithäppenöijää”, eli ihmisiä, jotka laittavat asioita tapahtumaan.
Tiimin työtä Juho kuvailee monipuoliseksi. Koodia taotaan moderneilla tekniikoilla niin frontti- kuin bäkkäripuolellekin ja työtä tehdään ripeässä syklissä. Juuri tällä hetkellä Juholla on työn alla hakutoiminto, jonka on oltava mahdollisimman reaaliaikanen sekä tarjota autocomplete- ja fuzzy-ominaisuudet (kirjoitusvirheiden korjaus). Ohjelmistopaletissa ovat muun muassa Elasticsearch, PostgreSQL, Node.js, Bacon.js, Bluebird ja universaali React.
Oman mausteensa työskentelyyn tuo se, että työn jälki näkyvät välittömästi miljoonille käyttäjille.
”Meidän työ näkyy todella isolle yleisölle, mikä tarkoittaa sitä, että pitää pystyä toimimaan aika virheettömästi. Haluamme saada asioita myös nopeasti tuotantoon, jotta asiat pysyvät aikataulussa. Tiimillä on mennyt hyvin”, hän selittää.
Kyse on muustakin kuin palveluiden näkyvyydestä. Amerikkalainen yrityskulttuuri eroaa suomalaisesta monin tavoin, mikä vaati aluksi totuttelua. Muutaman viikon jälkeen eroavaisuudet kuitenkin unohtuivat.
”Loppupeleissä samalla tavallahan töitä täällä tehdään kuin muuallakin. Erona on, että yritykset ovat hyvin isoja täällä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monissa hankkeissa on useita eri ’omistajia’. Omien ideoiden eteenpäin vieminen siis vaatii hyvin erilaista prosessia kuin Suomessa.”
”Tietysti sekin vaikuttaa, että tämä hanke on kokoluokaltaan valtava verrattuna niihin projekteihin, joiden parissa olin Suomessa.”

”Tää on monella tavalla unelmien täyttymys parikymppiselle”

Juho tekee töitä New Yorkiin ”stinteissä” eli useamman viikon kestävissä pyrähdyksissä. Pyrähdysten välissä hän viettää aikaa Suomessa. Nyt käynnissä oleva pyrähdys on kestoltaan noin seitsemän viikkoa pitkä ja sitä on jäljellä vielä muutama viikko.
”Jatkossa yritän tehdä vähän lyhyempiä stinttejä esimerkiksi niin, että olen täällä kerralla neljä viikkoa ja sitten Suomessa muutaman viikon. Kivahan täällä on olla ja tehdä töitä, mutta pitkissä pyrähdyksissä on mukana aina pientä säätöä esimerkiksi asumisen kanssa. Ja Suomessa on aina kiva käydä”, Juho naurahtaa.
”Tää on monella tavalla unelmien täyttymys parikymppiselle. Oon edelleen aivan pähkinöinä tästä paikasta. Muistan sen fiiliksen ku olin ensimmäistä kertaa täällä ja katsoin Manhattanin rakennuksia. Tuli ihan uskomaton fiilis siitä, että saan tehdä merkityksellistä duunia täällä.”
“Nyt näyttää siltä, etteivät työt tule loppumaan ihan vähään aikaan – tiimiin tarvittaisiin pikemminkin muutamia tekijöitä lisää.”
Kiinnostuitko urasta Reaktorilla? Laita viestiä ja jutellaan enemmän!
The post Kesädevaajasta konsultiksi New Yorkiin – “Tää on monella tavalla unelmien täyttymys parikymppiselle” appeared first on Reaktor.com.